Att ha småbarn är roligt även om det kan vara väldigt utmattande. Vad gör många svenska föräldrar för att få sig egentid? Och hur ska man tänka kring sömn när man har småbarn?

 

Att vara förälder är stort och att för första gången bli förälder till en liten bebis är omvälvande. Som tur är finns det bra vård i Sverige. ”Barnavårdscentral i Göteborg” kan man till exempel söka efter på google när man väntar sitt första barn och flyttat till denna stad i västra Sverige.

 

Att vara småbarnsförälder

 

Många småbarnsföräldrar är dock väldigt stressade. Enligt en ny undersökning gjord av Netflix är det vanligt att man som förälder till små barn gärna smygstreamer serier när man går på toa. Kanske är detta det nya sättet för stressade föräldrar att ta en paus från vardagslivets hetsiga tempo. I en artikel i Dagens Nyheter går det att läsa om hur svenska föräldrar faktiskt ligger i världstoppen när det handla om att smygtitta på tv på toan via sin mobil eller surfplatta.

 

Många föräldrar sover för lite

 

I en annan artikel som du hittar i Metro går det att läsa om hur du som småbarnsförälder hanterar din konstanta sömnbrist. Där står det bland annat hur det är vanligt att föräldrar söker professionell hjälp när de fått tacklas med just bristfällig sömn under längre perioder.

 

Att väckas ofta och ofrivilligt av sitt spädbarn gör naturligtvis att det blir mindre sömn och att man dessutom kan få sömnproblem. Det är viktigt att hjälpas åt med sin partner, byta av och unna varandra sömn. Det är också bra att ha rimliga förväntningar på hur det är att ha ett litet barn och att inte pressa sig själv på andra plan. Att veta är också att man inte dör av sömnbrist, man blir varken galen eller får någon annan typ av sjukdom. Däremot kan vi bli låga, ha mindre energi och vara mer lättretliga mot varandra.