Leksaker är ett givet inslag i alla barns liv och det är självklart viktigt att de ska få leka med dem. Men leksaker kan faktiskt vara farliga på många sätt. Dels kan de vara anpassade för äldre barn och absolut inte passa små barn. De kan också vara felmärkta och därmed inte vara säkerhetstestade.

4001577-ambulansbil-i-lego

Enligt Dagens Nyheter har en treårig fransk flicka kvävts av en leksak från ett kinderägg. Flickan svalde ett litet plasthjul som var en del av leksaken som fanns inuti ägget. Flickans farfar fick visserligen ut plasthjulet ur flickans hals men hon föll ändå i koma och senare avled hon på ett sjukhus efter att ha dött av kvävning. Enligt företaget som tillverkar kinderäggen har över 30 miljarder ägg med 8 000 olika leksaker i sålts runt om i världen. Alla ägg som säljs har en varning om att de är olämpliga för barn som är under tre år gamla och därför säger företaget bakom kinder att de inte kan ta på sig ansvaret för den olycka som inträffat.

Finns olika varningssymboler

Det är inte helt ovanligt att små barn skadar sig, eller i värsta fall omkommer, när de leker med leksaker som är dåligt gjorda eller gjorda för äldre barn. På grund av skaderisken har många leksaker försetts med åldersrekommendationer och det är verkligen viktigt att man som förälder följer dessa. På Rikshandbokens hemsida kan man läsa att det finns en särskild varningssymbol för leksaker som är farliga för barn som är under tre år. Det är en sådan här symbol som kinderäggen är utrustade med. Många av de företag som säljer leksaker har även olika ålderskategoriseringar som gör det enklare för föräldrar att köpa rätt leksaker till sina barn. På http://www.storochliten.se/ kan man till exempel se att de har olika kategorier för större barn och mindre barn och bebisar.

Märker med CE utan tester 1562368-wood-alphabet

Ytterligare en symbol som många leksaker är utrustade med är CE-märket, skriver SvD. Det här märket innebär att tillverkaren försäkrar att leksaken uppfyller de krav som EU har på leksakstandard och säkerhet. Om man köper en leksak som är helt anonym kan det vara riskabelt men det går heller inte att lita helt på att CE-märkta leksaker är säkra. Det fuskas nämligen ibland och alla CE-märkta leksaker har inte testats innan de får säljas i butik. Vissa tillverkare CE-märker faktiskt själva sina produkter utan att de testats på något sätt. Köper man leksaker på en marknad eller i vissa lågprisbutiker kan det finnas risk att de leksakerna är tillverkade av ett företag som själva CE-märker sina leksaker utan att testa dem i laboratorier. Konsumentverket driver just nu ett projekt för att få bort vissa typer av leksaker från de försäljningsställen som är mindre etablerade. Några av de leksaker som de vill få bort från de försäljningsställena är:

  • Fågelvisselpipor.
  • Trickysmällare.
  • Soft air guns.