På söndag om två veckor är det dags att fira alla härliga pappor på fars dag. Visserligen firar många fler mors dag än fars dag, men i år kan det vara dags att uppvakta farsgubben också.

liten-present-gava

I Dagens Nyheter kan man läsa att det är mycket mer poppis att fira mors dag än fars. Mors dag är nämligen den sjätte viktigaste högtiden för handeln och fars dag hamnar istället på åttonde plats efter Halloween. Varför mors dag firas mer en fars dag framgår inte av artikeln men klart är i alla fall att ett större antal personer köper presenter till sina mammor än sina pappor.

Hitta present till pappa

När fars dag går av stapeln om en och en halv vecka ungefär, kommer alltså många att helt skippa att köpa en fars dags present. Men att helt och hållet strunta i farsan känns faktiskt lite tråkigt. Alla pappor behöver minst lika mycket uppskattning som mammorna. Har man en fin relation till sin pappa bör man därför försöka hitta en present som gör honom glad. Man kan alltid bjuda honom på en rolig upplevelse också om man tycker att det känns mer värt. Här kan man läsa om att Kalmar slott slår upp portarna och arrangerar en whiskeyprovning dagen till ära. Det kan vara en superrolig present att ge till pappa.

Uppfanns i USA

Varför man firar fars dag från alla början beror på att en amerikansk flicka i början på 1900-talet ville fira sin pappa som var ensamstående och tog hand om henne och hennes syskon.

”När Sonora några år senare lyssnade på en predikan om mors dag fick hon idén att även hennes pappa William, och alla andra pappor i USA, borde hedras med en egen dag.” Läs mer.