År 2016 förutspås bli ett bra år för svenska hushåll med mer kvar i plånboken och ett bättre sparande – med andra ord har vi riktigt goda utsikter för det ekonomiska året, eller har vi det?

spara.spargris.pengarSvenskarna är bra på att buffertspara. Bäst är smålänningarna tätt följda av stockholmarna, skriver Dagens Industri som också kan rapportera hur närmare en fjärdedel av alla svenskar har upp till nio månadslöner eller mer sparade på banken. Men för 2016 kan vi nog kosta på oss att nalla lite från våra sparkonton. Enligt experterna kommer vi nämligen få det gott ställt, något som till exempel Sydsvenskan skriver om är att en vanlig småbarnsfamilj med exempelvis bostadslån uppåt 2,2 miljoner kommer kunna stoltsera med närmare 1 300 kronor mer i månaden. Men trots att utsikterna är goda för året ska man komma ihåg att man i alla fall ibland behöver låna pengar direkt vid oväntade utgifter man kanske inte räknat med i sin budget – att tvättmaskinen går sönder eller att taket läcker är händelser man till exempel inte vanligtvis planerar för och händer allt som oftast vid opassande tillfällen.  Något annat som kan sätta käppar i hjulen för den goda ekonomin 2016 är regeringens planerade implementering av amorteringskrav som kan komma att slå hårt mot låntagarna. Bland annat skriver Dagens Nyheter om hur detta kommer innebära ett tvång om att amortera ner lånet till 50 procent av bostadens värde, något som alltså kan påverka den familj som vill flytta till större bostad och behöver låna mer för att ha råd. Tanken med detta är dock att bostadspriserna också ska sänkas i takt med detta och på så vis ska kravet inte ställa till det alltför mycken – men precis som med allt annat kommer det nog ta tid innan alla fungerar som det är tänkt med tilltänkta effekter.

Något att tänka på 2016

En hel del saker ändras år 2016, och en del av dessa kan ha stor inverkan på privatekonomin. Det är något som bland annat Aftonbladet skrivit om, och tar upp punkter såsom ändringar i ROT och RUT-avdrag, jobbskatteavdraget, gåvoskatt, bensinskatt, pensionssparandet och ändringar i a-kassan som kan vara bra att läsa in sig på. Och det kan du göra genom att klicka här.