Intresset för vad vi stoppar i oss har ökat lavinartat de senaste åren. Idag är det främst hållbar mat vi tänker på som vi kan kombinera med mat som är bra för hälsan. Av samma anledningar drar vi ner på vårt köttintag och fler väljer att experimentera med gröna matkassar med färdiga recept för att hitta inspiration till nya maträtter.

Det är Middagsfrid som lanserat en vegetarisk matkasse med färdiga recept som inspirerat många familjer till att äta både nyttigare och samtidigt bidra till att minska sina klimatavtryck. Vi ser en ny våg av matentusiasm där vi aktivt väljer bort palmolja, rött kött och andra matvaror som hotar artrikedomen.

En matkasse utan matbluffar

Säkert minns ni tävlingen som Äkta Vara utlyste nyligen, där ett välkänt lättmargarin fick ta den lite osmickrande titeln som Årets matbluff. Genom sin design och marknadsföring ansåg man att lättmargarinet hymlade med ingredienserna. Något som såg ut att vara svensk rapsbaserat margarin visade sig vara lite av en bluff.

Palmolja är en tillsats som av många forskare är synonymt med artdöd. Palmoljan måste man utvinna genom att skövla palmer, vilket utarmar den biologiska mångfalden. Snabbnudlar är ett av många exempel på produkter som brukar innehålla palmolja som tillsats:

”Populärt som mellanmål eller en snabb och lätt lunch. Men flera olika sorters snabbnudlar som säljs i Sverige innehåller palmolja, bland annat nudlar från Nissin, Favorit, Ica och Eldorado.” Expressen

Genom att planera sina måltider bättre och inte spontanköpa mat i affären när man är hungrig, ser man till att minska sin klimatpåverkan och dessutom äta mer hälsosamt. Fördelar som hela familjens medlemmar kommer dra nytta av, med andra ord!