Att gå på en skogspromenad med hunden är bland det härligaste som finns. Men man bör se upp för jakt och vilt. Det bästa för att skydda hunden är att ha den i koppel och det är ibland förbjudet att inte koppla.

13340080-staffordshire-bullterrier

På bblat.se kan man läsa att en hund blev ihjälbiten av en varg när den var på en skogspromenad med sin ägare. Hunden sprang ifrån sin ägare och efter några skall blev hunden tyst. Hunden kom inte tillbaka och därför följde ägaren efter hundens spår för att se vad som blivit av hunden. När ägaren gått en bit upptäckte hon en blodfläck och spår av tassar från ett annat djur än en hund. Länsstyrelsen tillkallades till platsen och en rovdjurshandläggare kopplades in. Enligt honom råder det inga tvivel om att det är vargar som gått till attack. Den här vargattacken är den andra på kort tid i området.

Måste koppla hunden

För att undvika att något sådant här händer, att hunden skadas eller i värsta fall dör på skogspromenaden, kan det vara bra att koppla hunden. I Dagens Nyheter kan man läsa att det ändå klan bli förbjudet att ha lösa hundar i skogen under vissa perioder av året. Undantaget från regeln är de hundar som är väldigt väldresserade och som man har absolut kontroll på hela tiden. Så ska man ut med jycken i skogen är det koppel som gäller och det kan även vara bra att ha med sig en väska som man köpt på någon av de Jack Wolfskin butiker som finns. I väskan kan man ha lite hundmat ifall hunden blir hungrig och självklart hundbajspåsar eftersom det inte är speciellt trevligt att bara lämna spillningen på gatan. De ägare som låter sina hundar springa fria i skogen kan riskera böter och varför man har ett koppeltvång beror på att man vill skydda vilt och deras reproduktion.

Se upp vid älgjakt

En annan tid på året då man heller inte ska låta sin hund springa lös hur som helst i skogen är under älgjakten. På na.se kan man läsa att lösa hundar lätt skrämmer bort älgarna och försvårar det för jägarna. Hundarna kan även i värsta fall råka bli skjutna av jägare som blir lurade eller som blir störda i jakten.