Polisen varnar för en ökande inbrottsvåg i Stockholm och uppmanar både villaägare och personer i hyres- och bostadsrätter att ta åtgärder för att skydda sig – något man kan göra på flera olika sätt.

Om du ska resa bort i vinter är det bäst om du vidtar åtgärder för att inbrottssäkra ditt hem för att hålla tjuvarna borta och på så vis så förebygger du inbrott i din bostad. Det är något som polisen nämligen uppmanar både villaägare och personer som bor i lägenhetshus att göra, för nu sedan hösen ser man nämligen en ny inbrottsvåg svepa in över Stockholm.

Bromma är mest drabbat

inbrottstjuv dagtid kofotI SVT skriver man att det är området Bromma som är det allra mest utsatta området för inbrott och enligt polisen är det inbrottsligor som härjar, och inte bara här. Bara under november månad anmäldes upp till 100 inbrott eller inbrottsförsök, och det räknat runt om i hela Stockholms län – och i Bromma kom det in hela 20 anmälningar på en vecka. Men det är inget som förvånar polisen med tanke på årstiden, vintern är nämligen den period på året då tjuvarna drar nytta av mörkrets skydd för att genomföra sina brott.

Anledningen till att det just är Bromma som är så pass hårt drabbat tror polisen beror på områdets uppsving. Stadsdelen anses nämligen ha dyrare bostäder än andra vilket gör att ligorna som härjar på så vis antar att de boende här också har mer och dyrare värdesaker att lägga vantarna på. Likaså tror man att det har att göra med hur Bromma också erbjuder en rad olika flyktvägar för tjuvarna att fly obemärkta på

Vilka är det som gör inbrotten?

Av polisens kartläggning av inbrotten som skett i området kan man konstatera två saker: de flesta inbrott sker dagtid och det är ligor som utför inbrotten. Till SVT säger polisen bland annat att det rör sig både om inhemska och utländska ligor såsom från både Sydamerika, östra Europa och södra Europa. Och de tar sig både in i villor och lägenheter – där balkongdörren ofta är vanligaste platsen de tar sig in genom då denna är lätt att bryta upp. Polisen uppmanar därför till de boende att de ska göra åtgärder för att skydda sig mot inbrott och deras bästa tips är att:

  • Säkra dörrar och fönster med lås
  • Installera larm
  • Hålla uppsikt över misstänkt beteende i området
  • Märka dina värdesaker med DNA-penna så att de kan spåras lättare.