Något som många missar när de inreder sina hem är att lägga krut på belysningen, belysningen är nämligen A och O när det kommer till känslan ett rum förmedlar så missar du att placera ut lampor och ljuskällor på ett bra sätt kan hela inredningstemat falla platt – något du enkelt kan undvika.

lampa glödlampaI magasinet Sköna hem har man listat de nio vanligaste inredningsmissarna man oftast gör när man ska göra om eller nytt i sitt hem, och däribland har man nämnt just belysning som ett av misstagen som görs. Vad man ska göra är nämligen att planera och tänka på lamporna redan när man börjar planera själva möbleringen av ett rum, för missar man ljuskällorna blir rummet snabbt platt oavsett hur noga man varit med andra inredningsdetaljer. Ett tips är därför att faktiskt börja med belysningen och välja lampor för att sedan, efter vilka ljuskällor man väljer, komma till planering över möbler och detaljer. Hos till exempel Lampgallerian.se hittas allt från taklampor till golvlampor och mittemellan, och bara genom att se vilka lampor som finns på marknaden kan man snabbt avgöra hur man på snyggast vis inreder med ljuskällor – något som även Expressen tipsar om.

Viktigast är att ha många ljuspunkter

Något som Expressen skriver om är hur viktigt det är att ha flera olika ljuspunkter i ett rum för att kunna skapa en viss stämning. I köket till exempel är lampan över matbordet kanske den viktigaste, men i vardagsrummet bör fokus hellre ligga på lampor såsom golvlampa, fönsterlampa och bordslampor istället för att enbart fokusera på taklampan då ljuset rakt ovanifrån kanske inte är det optimala för detta rum. Men vad ska man då fokusera på? Det är något som Vi i villa tipsar om:

  • Vardagsrummet – i ett rum med olika funktioner såsom detta är det viktigt att ha olika typer av ljus vilket också innebär fler lampor än i andra rum och välj därför lampa efter dess funktion såsom läslampa, hörnlampa eller fönsterlampa.
  • Köket – tänk på att inte sätt lampan över köksbordet för högt, då finns risk att den bländar. I detta rum väljer du med fördel en längre ampel och ljuskälla med ljusreglering.
  • Sovrum – funktion är viktigast, ha därför en taklampa som lyser upp så en ser in i garderober och byrålådor på dagtid och glöm inte sängbordslamporna för mysigare belysning kvällstid.