Säckar med risRiskakor är ett populärt mellanmål i många barnfamiljer, så även i vår. Men nu har det ju kommit ett larm om att de innehåller farliga mängder arsenik. Så vad ska man ge barnen för mellanmål istället?

Ris är ett viktigt livsmedel, framför allt i Asien men även på många andra platser. I Sverige till exempel äter vi ganska mycket ris. Ett populärt sätt att äta ris i barnfamiljer är i form av kakor, som man ofta äter som mellanmål. Kakorna finns i olika smaker, innehåller nästan inget fett, och barnen gillar dem.

Men nu har man uppmätt farligt höga halter av arsenik, ett farligt ämne som kan orsaka cancer, i riskakor. Arsenik finns naturligt i naturen, och ris är en växt som tar upp extra mycket arsenik. Därför varnar Livsmedelsverket för att äta ris för ofta, och det gäller framför allt barn.

Ni behöver inte slänga riskakorna ni har hemma, så farligt är det inte. Men köp något annat nästa gång. Ge barnen en banan, en smörgås med leverpastej, eller ett kokt ägg istället. Leverpastej innehåller mycket järn, som är något som barn behöver, och ägg håller blodsockret på en jämn nivå.