Det är dyrt att köpa hund – men framförallt är det ett åtagande på ibland upp till 15 år. Lär dig det du behöver veta innan du tar köpbeslutet.  

hundvalp Funderar du på att skaffa hund? Då bör du vara medveten om en del saker – bland annat att det kostar en hel del, inte minst köpet av hunden, men även utrustning och veterinärkostnader. För att skapa utrymme i din budget kan det vara ett alternativ att titta närmare på https://www.financepal.se/kontokredit/. Ett annat sätt är att spara pengar för att så småningom ha råd att skaffa hunden och de prylar som behövs till. Det kan kosta upp till 20 000 för en viss ras – tänk då att du även behöver hundbur för transport, mat och andra saker som läggs på som bikostnader.

Skaffa hundvalp – att tänka på

Ja, vad finns det att tänka på? Bland annat om du vill skaffa en hundvalp eller en vuxen hund, att uppfödaren du väljer är bra och har goda recensioner från andra hundägare liksom med i rätt föreningar (Svenska kennelklubben) som säkerställer att inget går fel till, att hunden är avmaskad och vaccinerad, att du måste försäkra din hund och att priset på denna beror på allt från var du bor, hundens ras och ålder, att du måste träna hunden ifall du skaffar en valp, att du måste ge bra mat som passar rasen, dess hälsa och tänder så att den mår som den ska och växer i rätt kurvatur. Be gärna uppfödare om tips på mat och håll koll så att din hund inte blir överviktig, något som blir allt vanligare även bland våra fyrfota vänner. Läs mer om detta i denna artikel från Expressen.

Lär dig hur och när du ska märka din hund på Jordbruksverkets hemsida.

Populära hundraser i Sverige

Det finns gott om olika slags hundar att välja på. Det är viktigt att utgå från en ras som du kan ge tillräcklig med motion och lek och som passar din livsstil. Antalet registrerade hundar och deras ras för förra året är som följer:

 

1) Labrador retriever 2 654

2) Tysk schäfer 2 378

3) Golden retriever 1 996

4) Jämthund 1 793

5) Shetland sheepdog 945

6) Cockerspaniel 906

7) Bichon havanais 904

8) Staffordshire bullterrier 862

9) Chihuahua, långhårig 858

10) Fransk bulldog 827

 

Källa: SVT