Kliande ögon och rinnande näsa – det låter kanske inte så farligt? Men faktum är att pollenbesvären kan få oväntade konsekvenser. Ökade stressnivåer, försämrade arbetsprestationer och dåliga skolresultat är bara några exempel på den kostsamma baksidan av besvären. Tyvärr är det inte många som vet att man faktiskt kan undvika att bli allergisk genom att inte utsätta sig för stora doser av pollen, genom att hålla luften inomhus ren. 

Allt fler börjar förstå vikten av ett ordentligt, välventilerat hem. När vi kommer in genom dörren släpper vi in allt från skadliga partiklar till små irriterande pollen som gör det outhärdligt att vistas inomhus. Många kan de praktiska knepen som att skölja av håret när man varit utomhus, men den som vill garantera att slippa besvären inomhus skaffar bra teknik som en luftrenare från Coway. Luftrenaren filtrerar nämligen inomhusluften och gör att du får en bra tillflyktsort, dessutom minskar du risken för dina barn att drabbas.

Pollenfylld luft ökar risken att drabbas

Det finns en hel del forskning kring ämnet pollenallergi. Visste du att pollenallergin till exempel inte i sig är medfödd? Istället är det så att den kan utvecklas av kringliggande faktorer. För att undvika att dina barn i framtiden inte ska utveckla en allergi är det till exempel lönsamt att ha ren och filtrerad luft hemma: att födas mitt under en pollensäsong ökar nämligen risken markant för att få stora besvär senare i livet! Genom att hålla inomhusluften ren minskar du exponeringen av de höga halterna, och då kan du faktiskt undvika att få besvär.

Gunilla Hedlin som är forskare i ämnet berättar i en artikel i SvD att det är två faktorer som avgör om du blir pollenallergiker: du måste utsättas för en stor dos pollen och du måste ha anlag för att bli allergiker. Många utvecklar sedan den fullständiga allergin i tonåren eller senare i vuxenlivet. Därför kan luftrenare hemma minska risken att själv få besvär – den kan användas preventivt.

Använd hellre luftrenare än att öppna fönstren

Det som utmärker den här pollensäsongen är framför allt två faktorer: dels sker pollensäsongerna i specifika cykler. Det gör att det blir starkare och svagare pollensäsong ungefär vartannat år. I år är det därför extra höga pollenprognoser. Dessutom hade vi i år en kall vår, vilket avstannade processen något för hassel och al. Det betyder vidare att björk, hassel och al kommer släppa pollen samtidigt. För den som är gräspollenallergiker väntar även en ordentlig säsong ungefär i juni.

Det är svårt att beräkna de kostnader som pollenallergin skapar i samhället, men om man lägger ihop all sjukfrånvaro, dåliga arbetsprestationer och läkarbesök anar nog de flesta att det är en kostsam affär. Att vara pollenallergisk är nämligen mer än att bara känna av lite snuva; många upplever extremt jobbiga besvär som kan se till att sabotera hela sommarsäsongen. Är du dessutom kvinna kan dina symptom kännas ännu värre, enligt en studie som utfördes på 1200 slumpmässigt utvalda personer i åldrarna 18-65 år. Se därför till att agera preventivt, och om du redan är pollenallergiker är det skönt att få andrum hemma.