Varje år delar Myndigheter för ungdoms- och civilsamhällesfrågor ut bidrag till landets kommuner för att under sommartid kunna bedriva aktiviteter för barn, helt gratis. Enligt rapporter från förra året är aktiviteterna väldigt populära och efterfrågade, och nu är det dags för kommunerna att söka bidraget inför sommaren 2017.

sommarlovDe flesta kommuner i landet får varje år bidrag från Myndigheten från ungdoms- och civilsamhällesfrågor för att kunna hålla aktiviteter för barn under sommarlovet. Som till exempel i Norrköping fick man 5,5 miljoner kronor från staten förra året för att under sommaren kunna hålla barn mellan 6-15 år sysselsatta. Oavsett hur stor familj eller hur stort semesterkonto varje familj har är målet att kunna erbjuda alla en aktivitet att minnas från lovet. Som man berättar i en artikel på nt.se beräknar man i en nygjord rapport att man i just Norrköping lyckades engagera ungefär 6000 barn under hela förra sommaren.

Barn i hela landet har fått möjlighet att göra något utöver det vanliga. Allt för många barn i Sverige kommer tillbaka efter sommarlovet och har inte haft möjlighet att göra något utanför den egna stadsdelen. – Lena Nyberg, generaldirektör på MUCF

Som man skriver om i en artikel här kunde man i till exempel Hässleholm använda bidraget till att bland annat erbjuda fritt bad på kommunens anläggningar med pooler för alla under 16 år. Detta i samband med fint väder resulterade i att Vinslövs friluftsbad nästan hade dubbelt så många badgäster under 2016 jämfört med året innan.

Nu uppmanar man på Dagens Industri om att kommunerna ska vara med och söka bidraget igen inför sommaren 2017. När beskedet nått kommunen och planeringen om vad som händer under sommarlovet är klar kommer information upp på varje kommuns hemsida.